Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Mire jó az evésnapló vezetése?

Kihez forduljak evészavarral? Valóban meg lehet gyógyulni? Úgy igazán?
2016-01-08
„Segítség nélkül akarok gyógyulni- és ha sikerül, akkor majd magamnak is elhiszem, hogy mindenre, bármire képes vagyok!”
2016-01-08

Mire jó az evésnapló vezetése?

Kétféle súlyproblémával küzdő emberrel találkozom: aki kifejezetten szeret evésnaplót írni és aki kifejezetten utálja napjában többször bepötyögni mit és mikor evett. Előbbiek nagyon precízek úgy általában véve, szabálykövetőek, utóbbiak nehezen tartanak bármilyen keretet, nem szeretnek magukkal túl sokat foglalkozni.

Pedig az evésnapló vezetése mindannyiuk számára hasznos.

Kétféle evésnapló terjedt el, az egyik a dietetikai, amely az elfogyasztott étel fajtáját, mennyiségét és időpontját tartalmazza. A pszichológiai evésnapló kiegészül még ezek mellett az étkezés helyszínével, az esetlegesen alkalmazott kompenzációfajtájával(önhánytatás, hashajtó és vízhajtó-használat, fogyasztószerek alkalmazása, túlzásba vitt testedzés), az evést megelőző, kísérő, vagy követő érzésekkel és gondolatokkal. Ugyancsak jelölendő, hogy az adott étkezést túlevésként észlelte-e a személy (vagyis többet evett-e, mint azt eredetileg eltervezte).

Az evésnapló célja a pontos, részletes információszerzés a táplálkozás mennyiségéről, minőségéről és mintázatáról. Az önsegítésnek is fontos eszköze.

Az emberek tévesen ítélik meg az általuk elfogyasztott ételek mennyiségét, általában 20-30%-kal többet esznek, mint ahogy arra utólag visszaemlékeznek. Ez azokra is igaz, akiknek nincsenek és soha nem is voltak evési és súlyproblémáik.

Az evészavaros és diétázó személyekkel végzett észlelés-vizsgálatokban azt találták, hogy még tovább torzul az elfogyasztott étel mennyiségének és összetételének megítélése. Náluk nagyon ingadozik az is, hogy melyik irányban torzítanak: néha a keveset is soknak ítélik (ezt nevezzük szubjektív túlevésnek), ami gyakran vált ki falásrohamot, bűntudatot. Míg máskor egy átlagosnak észlelt étkezéskor is jóval többet esznek, mint amennyire a biológiai éhségük csillapítása miatt szükségük lenne. Nehezen tudok elképzelni sikeres evészavar-terápiát evési napló vezetése nélkül. Különösen bulimiában és elhízásban elengedhetetlen.

Tipikus hiba, hogy az itt-ott bekapkodott falatokat vagy elfogyasztott kalóriatartalmú italokat sokan nem tekintik említésre méltónak, holott a kaotikus evési szokások fennmaradásában és a stresszhelyzetekre adott téves (evési) reakciókban fontos szerepük van. Az evésnaplóba természetesen ezeket is fel kell jegyezni.

Ha precízen vezetik, az evésnapló egészen pontos és világos képet ad az elfogyasztott táplálékról. Másrészt, a túlevések kialakulásának hátterére vonatkozóan is tartalmaz hasznos információt. Segít a kívülállónak megítélni, hogy a személy falásrohama objektív (valóban többet evett meg egy étkezésre, mint amennyit egy azonos korú, nemű, testalkatú személy átlagosan elfogyasztana) vagy szubjektív (nem több, de ő annak ítéli). A személy mindig a saját észleletére fog reagálni, akkor is, ha az torzított. Így viszont a téves információ képezi a további cselekvésének az alapját, amely leggyakrabban a diéta feladása és/vagy túlevés. A bűntudat maró érzése általában már akkor jelentkezik, amikor valaki úgy érzi, hogy többet evett a kelleténél vagy annál a mennyiségnél, amely az általa követendő diétába beleillik. A bűntudat, a hízástól való félelem, a kudarcérzés miatti szorongás vezet az evés folytatásához/önhánytatáshoz/hashajtó-szerek túladagolásához.

Az evésnapló-vezetése önmagad számára is rendkívül hasznos lehet, olyan információkra csodálkozhatsz rá, amikre most még nem is számítasz. Kezdetben némi önkontrollt is jelent, ami jól jön a változás útjának elején. És még több információt talál benne a szakember, különösen az, aki már sok evésnaplót látott. Számára viszont nem csak az elfogyasztott ételek mennyisége, minősége és időpontja jelent értékes információt: az evési viselkedés, a túlevések „mintázata” a pszichés háttértényezőkkel is kapcsolatban állnak, így kijelölnek olyan területeket, amelyek korrekcióján, fejlesztésén érdemes dolgozni.

Az evésnapló vezetése egy terápiás folyamatban mutatja az együttműködés, a változás felé való elköteleződés mértékét is. Néhányan azt gondolják, hogy ez túl macerás lenne számukra. Én pedig azt gondolom erről, hogy ha valaki nagyon és régóta szenved egy problémától (testsúlytól, evési zavartól), akkor ez a legkevesebb, amit tegyen meg.

Tehát az evési napló vezetése számos új, esetenként megdöbbentő információval szolgálhat az evési és/vagy túlsúlyproblémával küzdő személy számára is, ugyanakkor a hozzáértő szem olyan egyéb, pszichés háttérvonások evési viselkedésben megnyilvánuló jeleit is felfedezheti benne, mint pl. határhúzási problémák, érzelemkifejezési zavarok, konfliktuskezelési nehézségek.

Példaként nézzétek meg két, evészavarral küzdő ember evési naplóját.

Az atípusos-bulimiával küzdő 21 éves lány evészavara nem tekinthető biológiailag súlyosnak. Viszont az étkezéseket kísérő érzések és gondolatok tanúskodnak a háttérben húzódó szociális készséghiányról, stressz-kezelési nehézségekről, önállósodási kudarcokról, önértékelési zavarról. Ezt az evésnaplót akkor írta, amikor egy önsegítő könyv alapján kezdett el önmagán dolgozni.

Evésnapló minta 1.

Dátum: október 27.

Nap: péntek

Idő Az elfogyasztott étel és ital Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.05 1 alma koliszoba Megcsinálom! Tényleg ésszerűtlen a délelőtti koplalás. Ha másért nem a leendő gyerekeim miatt is muszáj.
11.05 1 alma utca Még nem vagyok éhes, de most kell ennem. Érzem, hogy most sikerülni fog!!
13.20 1 zsömle, fél doboz májkrém, 1 retek, sajt, tea koliszoba Most még kívánnék valamit, de inkább teát iszom.
16.05 1 kefír koliszoba Éhes vagyok! Elkezdett fájni a fejem is. Fázom.
16.35 6 kis pogácsa koliszoba Muszáj ennem, mert nagyon éhes vagyok. Különben vacsorára fogok sokat enni. Nem haragszom magamra. Éhes voltam.
18.32 6 kis pogácsa koliszoba Kellemesen telítve érzem magam. Azt hiszem túljutottam a krízisen, ami ma 16 és 17 óra között volt. Nagyon-nagyon szeretnék meggyógyulni, talán most sikerül.
Egy kicsit bizonytalan vagyok, mert nem tudom eldönteni, hogy azért vagyok éhes, mert túl keveset eszem, vagy azért, mert még nem szokott hozzá a szervezetem, a gyomrom a megváltozott étrendhez.

Dátum: október 28.

Nap: szombat

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.05 1 alma utca Majdnem elfelejtkeztem a reggeliről, ezért az utcán kellett vennem egy almát. Nem voltam éhes, de azért megettem. Ma reggel nagyon jól éreztem magamat, bár éjszaka nem túl jól aludtam.
11.03 4 db korpovit keksz koliszoba Remélem, ez elnyomja az éhségemet, ami már kezd elvislelhetetlenné válni.
12.40 1 doboz paradicsomos halkonzerv,1 zsömle szoba Tulajdonképpen jól laktam, de úgy kívánnék még valamit.
16.02 1 gyümölcsjoghurt, sajt szoba A sajt nem volt finom. Még csipegetnék valamit. Közben bejött Peti, nagyon megijedtem. Nem akarom, hogy enni lásson. Miért nem természetes ez számomra? Sőt, még meg is jegyezte, hogy még soha nem látott enni…Olyan ciki volt!Mintha bűnt követtem volna el úgy éreztem magam. Vagy mintha piszkos lennék.
18.20 7 db kis pogácsa, tea szoba Már nem vagyok éhes, de azért még csipegetnék a pogácsából. Nem fogok. Lehet, hogy túl keveset eszem?

A nap összefoglalása: Igaz, hogy gyakrabban vagyok éhes az étkezések között, de még egyszer sem inogtam meg. A kritikus periódus általában az ebéd és az uzsonna között van. Gondolom azért, mert a falásrohamok sokszor jelentkeztek ekkor. Erős késztetést érzek még akkor is, amikor nem jön ki a passziánsz, ami azt jelenti, hogy nem fog teljesülni az a dolog, amit előtte kívántam. És akkor, amikor úgy érzem, úgyis tök mindegy, hogy sovány vagyok vagy kövér. Csakhogy most nem igazán az alakról van szó, hanem a kontroll, a normális élet visszaszerzéséről. Tisztában vagyok ennek jelentőségével. Ezen a második napon, a gyümölcsjoghurt előtt (kb. 3 órakor) nagyon erős volt a késztetés egy kis nassra, de szerencsére itt volt Peti és vele beszélgettem. Azt gondolom, hogy egy hét múlva már könnyebb lesz. Nem érzem magam kövérnek attól, hogy sokszor eszem egy nap.

Dátum: október 29.

Nap: vasárnap

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.03 1 alma ágyon Azt hiszem, már kezd hozzászokni a gyomrom, mert 9 előtt 10 perccel elkezdett korogni. Egyre biztosabban érzem, hogy sikerülni fog!
11.16 3 db korpovit , 1 főtt tojás, 1 uborka szoba Ez nagyon finom volt! Nem is olyan rossz dolog ez a rendszeres étkezés. Kezdem megkedvelni.
13.16 1 konzerv lencsefőzelék, fél szelet kenyér, kávé szoba Nagyon nem volt finom. A kenyérnek penész-íze volt és a főzelék is szar volt. Nem érzem túl jól magam tőle. Rossz érzés van a hasamban, ezért bevettem egy rágót.
14.32 hasmenés Nem vettem be hashajtót, mégis kijött belőlem az egész. Lehet, hogy a gyomrom a tartósítószerre allergiás. Nagyon fáj a hasam.
16.05 1 kefír ágyon Érdekes módon, most nem voltam annyira éhes, mint amennyire ilyentájt szoktam. Ez vagy azért volt, mert már kezdek hozzászokni, vagy mert fájt a hasam.
18.10 1 db zsömle, fél doboz májkrém, 1 retek, tea szoba Majdnem megnéztem, hogy mennyi kalória van a májkrémben, de aztán erőt vettem magamon. Jól esett, amit ettem. Mégis megfordult a fejemben, hogy nem volt-e sok.

A nap összefoglalása: Nagyon jól érzem magam és olyan, mintha már legalább egy hónapja csinálnám, pedig ez még csak a 3. nap volt. Csak az a furcsa, hogy azóta nem jól alszom éjszaka, de ez lehet, hogy amiatt van, mert izgulok a szerda miatt. Ezért ezzel addig nem foglalkozom, hanem majd pénteken meglátom, változott-e valami. Este 9 körül általában már éhes vagyok, de nem érzek kényszert akkor sem az evésre.

Dátum: október 30.

Nap: hétfő

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.02 1 alma Utca/egyetem Örülök magamnak és nem érzem, hogy kövér lennék, sőt szerintem fogytam is!
11.12 3 korpovit utca Nagyon intenzíven érzem az ízeket. Már elég éhes voltam, mikor elkezdtem enni, de utána csillapodott ez.
12.48 Kifli, vaj, sajt, csemege uborka szoba Sajnos, az egész doboz tejem megromlott, ezért azt nem tudtam inni. Ekkor éreztem azt a tehetetlen dühöt, ami gyakran kulcsingere a falásoknak. Mint amikor ellopták a hűtőből a joghurtomat. Kicsit szomjas vagyok. Egyébként jól érzem magam.
16.18 2 db hamlet utca Kb. 4 előtt 10-15 perccel rám jött egy olyan érzés, hogy ha most lenne lehetőségem zabálnék, de szerencsére órán ültem és kb. 20 perc múlva ez elmúlt. Lehet az oka az, hogy körülöttem mindenki arról beszél, hogy negyvenakárhányezer forintos ösztöndíjakat kapnak, én meg semmit. Nagyon szégyellem magam emiatt.
18.00 1 bögre tej, 7 kis pogácsa szoba Most kellemesen jóllakottnak érzem magam, de remélem, legalább 9-ig ez az érzés kitart. Kicsit aggódom, hogy esetleg túl keveset eszem.

A nap összefoglalása: A 4. nap végén is igen kellemesen és kiegyensúlyozottnak érzem magam. De ma is volt egy kritikus pont és ez is szorongás kísérője volt. Meg kell próbálnom ezeket a konfliktushelyzeteket kezelni, hogy elkerüljem a falásokat. Valahogy a problémákat is egy picit másként látom. De azért jó lenne most már teljes erővel ráhajtani a tanulásra. Egyébként tényleg úgy érzem, hogy jobban tudok koncentrálni. Sikerülni fog!!

Dátum: október 31.

Nap: kedd

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
08.15 1 alma egyetem Reggel már éhes voltam, de amikor megettem az almát, akkor éppen nem. Azért kellett hamarabb ennem, mert 8.30-tól órám volt, ami 10.00-ig tartott.
10.02 1 db hamlet egyetem Sajna, 10-kor kezdődött a következő órám, ezért nem sok időm maradt az evésre, pedig már fél 10-kor éhes voltam. Így csak az egyik hamletet tudtam megenni.
11.30 1 db hamlet egyetem Akkorát kordult a gyomrom az órán, hogy mindenki odanézett, ezért a tízórai maradékát ekkor ettem meg.
13.55 1 tányér zöldborsóleves koliszoba Sajnos, csak most jutottam ételhez. Már éhes is voltam. Szerintem fogytam is.
16.02 1 gyümölcsjoghurt, 9 db kis pogácsa Koliszoba Először csak 3 pogácsát ettem, de utána még további 6-ot a joghurt után. Ez az evés kicsit kényszeres-tünetszerű volt, de éhes is voltam. Viszont meg tudtam állni, hogy ne egyek többet.
18.25 1 kifli, fél májkrém, 1 bögre tej koliszoba Még nem voltam éhes, de azért ettem. Finom volt.

A nap összefoglalása: Ez volt az első nap, amikor elővett a kényszer és valamelyest erőt is vett rajtam + 6 pogácsa erejéig. Igaz, hogy ez nem tekinthető igazából zabálásnak, de mégis a késztetés hasonló volt. Ezért nem haragszom magamra, mert éhes is voltam. Délben egy kicsit eltolódott az ebéd, de az is jól esett. Az is furcsa, hogy szinte többet fogytam, mint máskor 10 nap alatt, ha közben 2-3 gyümölcsnapot is tartottam. Ez jó. Azt viszont nem tudom, miért hullik a hajam és miért jöttek ki csúnya pattanások az arcomon. Remélem, nincs összefüggés.

Dátum: november 1.

Nap: szerda

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
08.15 1 alma egyetem Már 7-kor korgott a gyomrom.
09.45 3 db korpovit metrón Kicsit már kezdtem éhes lenni.
12.30 Borsóleves, süti, csoki, nutella koliszoba igen Nagyon ideges vagyok az este miatt. Ma lesz az az előadás, amin szoktam találkozni azzal a fiúval, aki tetszik. Jött is egy roham, de emiatt nem vagyok mérges magamra. Még nem vagyok elég ügyes, és nagyon-nagyon szorongok, hogy valaki belepiszkít a tervembe.
16.20 1 alma metrón Nem vagyok éhes, de vissza kell térnem a rendhez.
21.30 Borsmenta tea koliszoba A nyugtató hatása miatt. Tele vagyok negatív energiákkal.

A nap összefoglalása: Ma nem vacsoráztam. Ez egy gennyes-tetves nap volt. Ezt a feszültséget még nem tudom kontrollálni. Érdekes módon, rögtön az evésemre hat ki. Érzem, hogy holnap sem lesz másként…Nem akarok visszaesni!!! Hogy tehette ezt velem????!!!

Dátum: november 2.

Nap: csütörtök

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.05 1 alma vonaton Nem vagyok éhes, pedig tegnap nem is vacsoráztam, de vissza kell térnem a rendhez.
10.30 3 db korpovit buszon Ez a tízórai. Még mindig nem vagyok éhes.
11.15 1 sütt, 2 sütőtök, 2 pogácsa, máj otthon igen Már kezdem. Nem tudom miért…
12.00 borsóleves konyha Nem voltam igazán éhes. Nem csoda. Már nem látszik oly biztosnak a siker.
16.00 Sütőtök, narancs konyha Még nem voltam éhes. Kövérnek látom magam.
16.30 2 nápolyi, 2 pogácsa Konyha és szoba igen Nagyon szar állapotban vagyok, elegem van. Folyton azon zakatol az agyam, hogy mennyire megaláztam magam tegnap.
18.10 Krinolin, zsömle, mustár, sajt, tej konyha Ez volt a vacsora, nem voltam éhes.

A nap összefoglalása: Gennyes-tetves nap.

Dátum: november 3.

Nap: péntek

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.30 1 alma szoba Még nem vagyok éhes, már nincs rajtam a kényszer.
11.15 3 db korpovit utca Kezdtem éhes lenni, de majdnem kiment a fejemből, hogy ennem kell. Úgy érzem, hogy ismét sikerült visszanyernem a kontrollt.
13.30 1 zsömle, krinolin, sajt, tej, mustár, vaj konyha Nem voltam éhes, mikor elkezdtem enni, de jól esett. Nem kívánok többet.
16.10 1 gyümölcsjoghurt, 1 narancs konyha Nem voltam éhes, mikor elkezdtem enni. Most már biztosan látszik, hogy a kényszer egy időre elmúlt.
17.35 Fél dl narancslé, 1 kocka csoki vendégségben igen Sajnos, nem tudtam visszautasítani, de keveset próbáltam meg elfogadni.
18.15 Rántott karfiol, sonkás süti, víz konyha Ez volt a vacsora. Nem voltam éhes. Kicsit lelkiismeretfurdalásom van amiatt, amit a vendégségben ettem.

A nap összefoglalása: Ez a nap tulajdonképpen kellemesen alakult. De azért azt sajnálom, hogy a vendégségben csokit kellett ennem és kólát innom. De a lényeg mégiscsak az, hogy a kényszeresség ma már nem volt jelen az étkezésemben. Az, aki miatt tegnap és tegnapelőtt olyan szar állapotban voltam már ismét visszasüllyedt az érdektelenség ködébe. Legyen ez inkább egy rossz álom. Nem is volt része az életemnek és nem is lesz soha. Én viszont megint üresnek és eseménytelennek érzem az életemet…Már nincs kin gondolkozni, álmodozni.

Dátum: november 4.

Nap: szombat

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.03 1 narancs, 1 mandarin konyha Fél 9-kor éhes lettem, de 9-re éppen elmúlt. Most egy kicsit kövérebbnek érzem magam, mint az utóbbi napokban, nem tudom miért. De nem merem megmérni magam.
12.00 1 marék sósmogyoró szoba igen Kimaradt a tízórai, mert könyvtárban voltam. Ebéd még nincs kész. Nem tudtam megállni, hogy ne nassoljak.
12.30 Rakott kelkáposzta, bundás alma 8 db konyha Az almából többet ettem a kelleténél.
12.50 2 csoki, túró rudi, 7 bundás alma szoba igen Apa azt mondta az ebédnél, hogy tegyek fahéjas porcukrot az almára, mert úgy jobban hízlal. Ez nagyon fájt.
14.30 Csoki, alma telken igen Még mindig rajtam van a kényszer Apa megjegyzése miatt. Bármit teszek, sehogy sem jó neki! Elegem van!!!
16.20 6 bundás alma konyha igen Nass…
17.20 3 nápolyi szoba igen Nem bírom abbahagyni az evést.
18.04 Zsömle, túró, sajt, tej, alma konyha Ez volt a vacsora és ezzel mára befejeztem.

A nap összefoglalása: Haragszom magamra, amiért olyan gyenge voltam, hogy az apa megjegyzése ennyire belesodort a zabálásba. Így ő nyert. Ez többet nem fordulhat elő. Az itthoni napokkal vigyáznom kell, mert ezek még mindig veszélyesek. Kövérnek érzem magam.

Dátum: november 5.

Nap: vasárnap

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
09.30 1 alma, 1 mandarin konyha Kicsit későn keltem, a tegnapi nap után nem is vagyok éhes.
11.00 3 db korpovit Szoba
12.00 Húsleves zöldséggel, töltött csirkecomb, krumpli, uborkasaláta konyha Nem érzem túl jól magam a tegnapi zaba után. Rettegek a pillanattól, amikor majd fel kell vennem a farmeromat, amiben hazajöttem.
15.15 4 kocka csoki, 6 szem cukor, 4 sonkás süti, 50g mogyorós csoki, süti koliszoba igen Ez egy szokásos roham volt. Nagyon kívántam az édességet már a vonaton. A farmerom természetesen szűk!
17.05 3 db pogácsa koliszoba igen Nem tudom, ezt miért csináltam, pedig éhes sem voltam.
18.00 6 sonkás süti, 1 bögre tej koliszoba Percre pontos vacsora, mint rituálészerű zárás. De még kívánnék valami édeset.
19.00 2 db nestlé csoki koliszoba igen Titokban tömtem magamba. Nem bírtam megállni. Távol már a Remény…

A nap összefoglalása: A vonaton jutott eszembe, hogy otthon felejtettem ezt a füzetet. Totálisan kétségbe estem, hogy elolvassa valaki. Nagyon szárnyaszegettnek érzem magam nélküle. Talán ideiglenesen ez az én Belső Kontrollom, amit „elveszítettem”. Most ezt is, nem csak az igazit. Nem vagyok túl jól mostanság. Nagyon kívánom az édességet is és kövérnek is érzem magam. Mégiscsak kísérleti hét volt ez…

Dátum: november 6.

Nap: hétfő

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
09.15 1 alma egyetem Utána nagyon éhes lettem. Bűntudatom van a tegnapi nap miatt.
11.06 2 db hamlet utca Már éhes voltam, de már nincs meg az a lelkesedés, mint egy hete. Úgy érzem elgyengültem. Miért???
12.50 Töltött csirke, krumpli, csemege uborka, süti, csoki, nutella szoba igen 6 hashajtó A végére már nem kellett volna az a sorozat. Pedig már alig volt időm, mégis bekapkodtam. Nem bírok magammal.
16.07 Vaníliás shake Meki Úgy megkívántam! Nem volt bűntudatom utána.
18.00 Kifli, tej, gyümölcs joghurt, 2 kocka csoki szoba igen Nem is voltam éhes. Tipikus zaba volt, nem étkezés.

A nap összefoglalása: Folyamatosan kajákról ábrándozom. A kezdeti lelkesedésem valahol elveszett. Ez elszomorít. Pedig sokkal jobb nekem, ha rendesen eszem, mégsem tudok uralkodni magamon. Miért van ez így?

Dátum: november 7.

Nap: kedd

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
08.17 1 db alma Egyetem
10.47 1 vajas kifli utca Már nem bírok ránézni sem a korpovitra.
12.54 Rakott kelkáposzta, 1 mákos süti, tea szoba Nem esett nagyon jól, csak a süti.
16.18 1 karalábé koliszoba Aludtam másfél órát. Mikor felébredtem már megint az voltam, aki még hitt és bízott. Úgy érzem, visszatértem a helyes útra. Talán…
18.00 1 májkrémes zsömle, tea koliszoba Ez nagyon finom volt. Kellemesen érzem magam. Örülök annak, hogy a déli mákos rétes után nem kívántam már több édességet.

A nap összefoglalása: Ma végre újra nálam a füzetem és ezzel a belső kontrollom is. Ma igaz, hogy ettem sütit, de nem indított el rohamot. Kicsit letört vagyok azért, mert nem úgy sikerült, ahogy reméltem, de ennek a hétnek a tapasztalataiból sokat tanulhatok, hiszen volt benne szinte minden, ami korábban zabálást váltott ki. Érdemes lenne csinálni egy áttekintést.

Dátum: november 8.

Nap: szerda

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
09.13 1 alma ágyon Majdnem elfelejtettem. Tegnap este már tök éhes voltam, de ma reggel már nem.
10.52 4 sonkás süti, 1 gyüm. joghurt koliszoba Ez a szokásosnál kicsit több volt, de jól esett.
11.20 Csoki, süti koliszoba igen Nem tudom miért…
12.00 Csoki (sok) koliszoba igen ??????
12.30 Sonkás süti (7 db) koliszoba igen ??????
12.40 1 gyümölcs joghurt koliszoba Ez volt az ebéd.
16.55 2 db hamlet utca Nem voltam éhes, de azért jól esett.
20.40 2 alma, tea koliszoba Csak szeretném, ha ez lenne a vége…
21.30 Sonkás süti (3 db), édes süti 1 db, csoki, cikor, kakaó, hamlet koliszoba igen Neeeeeeem!!!! Miért??? Nagyon-nagyon kövér vagyok, már MEGINT!!!!! Ez volt az eddigiek mélypontja!

A nap összefoglalása: Utálom magam és utálom ezt a szaros napot is! Miért csinálom? Segítség!!! Segítség!!! Help!!! Pedig milyen boldog lehetnék! Miért???? Nem igaz, hogy nem tudok segíteni magamon!!!! Who helps me??????

Dátum: november 9.

Nap: csütörtök

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
10.13 1 alma ágy Nagyon-nagyon rosszul érzem magam a tegnapi zabálás után. Nincs kedvem felkelni az ágyból. Érzem, hogy rengeteget híztam és az arcom is lufi.
13.45 Rakott kelkáposzta koliszoba Nem vagyok éhes. Nem eszem, hanem falok. Édeset kívánok.
14.40 1 túró rudi utca igen Úgy érzem, hogy hízom. Nincs megállás.
15.00 tea koliszoba Rajtam van a kényszer. Csokit vagy sütit kívánnék. Ugyanakkor szomjas is vagyok.

A nap összefoglalása: Igaz, hogy ma keveset ettem a tegnapi zabálás után, és ez nem jó. De még mindig jobb, mint ha ma is rengeteget ettem volna. Ha kicsit könnyebbnek érzem magam máris könnyebb visszaállni. Ma egy kicsit érzelmileg is felkavarodtam.

Dátum: november 10.

Nap: péntek

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.09 1 alma koliszoba Kicsit kezdtem éhes lenni. Tegnap nagyon rosszul ettem.
11.05 3 korpovit könyvtár Nagyon éhes voltam, de ez nem sokat segített. Jól nem laktam, de elviselhetővé vált az éhség.
12.50 Hot-dog, forró csoki büfé A csoki túl édes volt, de azért finom volt és jól laktam az ebéddel. Nem kívántam utána mást.
14.30 tea BurgerKing Cukor nélkül, feketén. Meghívás volt.
17.15 vajas kifli metró Ez egy kései uzsonna, finom volt, jól esett.
19.00 1 zsömle, vaj, sajt, uborka, tej koliszoba Jó volt és már éhes is voltam. Kicsit későn ettem, de az uzsonna is később volt.

A nap összefoglalása: Ez a mai nap is a régi (jó) kerékvágásban folyt. Elég elfoglalt, teljes nap volt. A menstruációm is megjött, lehet, hogy ezért sem kívántam ma annyira a kaját és az előző napokban ezért kerülgetett többször is a kényszer. Remélem, holnap is ügyes leszek, de a holnapi nap kritikus lehet. Give me power!

Dátum: november 11.

Nap: szombat

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
09.15 1 szendvics, ásványvíz tesóméknál Tök éhes voltam. Jó volt a többiekkel közösen reggelizni. Nem is emlékszem, mikor volt ilyen utoljára.
11.03 1 banán, 1 süti tesóméknál igen Talán a sütit már nem kellett volna megenni. De tudom, ha nem kóstoltam volna meg, akkor egész nap azután sóvárogtam volna. Mégis jobb volt így.
12.52 Húsleves zöldséggel, rizs, krumpli, hús, karfiol, uborka, fagyi, kávé tesóméknál Ez egy teljes és normális ebéd volt. Bár, ahhoz képest, amit rendszerint szoktam enni, kicsit soknak tűnik.
16.30 1 karalábé, 1 alma koliszoba Mivel az ebéd bőséges volt, ezért az uzsonnát „soványabbra” vettem.
18.30 Zsömle, tej, vaj, sajt koliszoba Kicsit elkezdett fájni a fejem. Szerintem a déli ebéd hatása ez. Egyébként megint nyeregben érzem magam.

A nap összefoglalása: Szerencsére nem volt ma semmilyen kiváltó inger (már ami a zabálást illeti). Apa nagyon rendes volt, nem is tett semmilyen megjegyzést rám. Bár az ottani kaja nem volt „ellenőrizhető”, de nem nassoltam és hazaérve is rendesen ettem. Most már megint kellemesen érzem magam, bár nem vagyok sovány, de sikerült visszatalálnom a helyes ösvényre.

Dátum: november 12.

Nap: vasárnap

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
09.02 1 alma ágyon Pár perccel 9 előtt nagyon elkezdett korogni a gyomrom. A tegnapi kaja nem tett jót nekem. Hogy lehet olyan igénytelenül és egészségtelenül élni ???
11.05 Fél doboz kefír 1 főtt tojás, 2 db korpovit koliszoba ¼ 11 körül nagy késztetést éreztem rá, hogy egyek abból a mákos sütiből, amit sógornőm csinált. De aztán inkább elmentem mosni (első elterelő művelet!!). Most kellemesen érzem magam, ügyi vagyok!
14.10 Főtt krumpli, kefír uborka konyha Nem volt finom és nagyon el is csúszott ez az ebéd.
16.10 1 gyümölcs joghurt, 1 banán koliszoba Már éhes voltam, pedig csak 16.30 körül akartam uzsonnázni, mivel később volt az ebéd. De mégis ettem, mert fájt a fejem is.
19.00 1 májkrémes zsömle, tea koliszoba Már nagyon éhes voltam, de nem tudtam enni, mert itt volt a szobatársam egy barátnője és mert nem volt májkrémbontóm. Nagyon jól esett a kaja, de a fejfájásom még megvan.

A nap összefoglalása: A mai nap evésileg sikeresnek mondható. Igaz, az időpontok néha eltértek a tervezettől, de többnyire arányosan. És a kedélyállapotom is javulóban van. A tanulásra is jobban tudok koncentrálni. Így szép az élet. De azért hiányzik valaki…

Dátum: november 13.

Nap: hétfő

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.05 1 zsömle, vaj, sajt, felvágott, paprika, tea konyha Nagyon finom reggeli volt. Talán egy kicsit sok.
10.45 1 narancs szoba Még nem voltam éhes, de azért jó volt enni.
12.15 1 tányér lencsefőzelék, 1 zsömle, 1 kávé konyha Már tök éhes voltam, de sajnos sietnem kellett az ebéddel.
18.00 Lencsefőzelék, zsömle, tea konyha A munka miatt ma is elmaradt az uzsonna. Ez nem túl jó. A vacsora jól esett. Az az érdekes, hogy nem kívánok semmilyen ételt. Mindig ezer évig kell gondolkoznom azon, hogy mit ennék szívesen.

A nap összefoglalása: Amióta rendesen eszem, nem kívánok semmit. Lehet, hogy ez a normális. Ma reggel megmértem magam és 61 kg voltam! De tegnap este óta 1 kg-ot fogytam volna? De ma este már megint 62,3 kg voltam. Ezt nem egészen értem. Holnap reggel meg kell méretkeznem újra és az kerül bele a naplóba. Egyébként tök jól érzem magam. Furcsa, hogy lehet így is élni. A legfurább pedig az, hogy erre eddig nem jöttem rá.

Dátum: november 14.

Nap: kedd

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
08.30 1 narancs, fél alma konyha Reggel 61,6 kg voltam! A napi program miatt kellett előrébb hozni a reggelit.
11.00 Sajtos croissant utca Nem voltam még éhes, pedig azt hittem, hogy eddigre már nagyon az leszek.
13.00 Krumplikrokett (6) ketchup, tea konyha Nem esett túl jól, a tea nagy csalódás volt.
16.00 Gyümölcsjoghurt, narancs, banán, tej, túró rudi konyha Fáj a fejem és rosszul érzem magam. Fáradt vagyok. A túró rudi kényszeres volt, és a tej is…
18.03 Krumpli, sajtos pulykamell, tea konyha Nem voltam éhes még igazán, de már nagyon akartam enni. Rosszul érzem magam és ezt akarom az evéssel „gyógyítani”. De tudom, ha egyszer is engedek a kísértésnek, akkor megint elkezdődik a valami, amit nem akarok.

A nap összefoglalása: A mai nap eléggé fáradtan telt el. Ezért délután már ideges voltam és kényszert is éreztem. Idegesítenek a házidolgozatok, a zh-k, a vizsgák is, amik még előttem állnak. Mégsincs kedvem semmihez. Lelkesedésem a fáradtságom emelkedésével lankad. Ez a mai már a 8. tiszta napom volt.

Dátum: november 17.

Nap: péntek

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
09.05 Mákos kifli, tej szoba
13.00 Krumplikrokett (6), sajtospulyka (1) konyha Étvágytalan, kedvetlen, fáradt ebéd volt.
13.50 Túró rudi, gyümölcs joghurt, csoki szoba igen Valami nem volt jó. Nem tudom miért csináltam…
16.00 1 narancs konyha Nem voltam éhes és lelkiismeretfurdalásom is van.
18.45 Leves, máj, krumpli, gesztenyepüré, 2 bon-bon konyha igen Lehet, hogy kicsit sok volt, de ez volt az ünnepi vacsora.
19.30 Keksz (sok), bon-bon, tejszínhab Szoba, konyha igen 5 hashajtó Ezt már nagyon nem kellett volna. Utálom magam.

A nap összefoglalása: Nem is tudom, hol szaladt el alattam a ló. Talán, amikor ebéd után édességeket ettem, pedig nem is kívántam. Biztos, hogy az esti roham már annak az egyenes folyománya volt. Igaz, hogy most sem bírtam tovább 8 tiszta napnál. De lehet, hogy ez a visszaesés, most nem egy egész hétig fog tartani. Most ez a fő célom.

Dátum: november 18.

Nap: szombat

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
09.00 Zsömle, vaj, felvágott, sajt, uborka, tea konyha Nem vagyok éhes, de vissza kell térnem a rendes kerékvágásba és folytatnom tovább.
11.15 2 narancs szoba Inkább kívánós voltam, mint éhes.
12.00 5 db bon-bon szoba igen Elkezdett fájni a fejem. Kívántam, de nem kellett volna.
13.05 Leves, krumpli, máj, víz konyha Már éhes voltam, de ez nem volt finom.
16.00 2 süti, 2 bon-bon Szoba, konyha igen Lehetett volna kevesebb is. Nem jó sütit enni uzsonnára.
17.00 Süti, bon-bon Szoba, konyha igen Miért????!!!!
18.15 Zsömle, parizer, vaj, sajt, tea konyha Nem voltam éhes, jól tele lettem.
19.00 gesztenyepüré konyha igen Minek??
20.00 Bon-bon, nass, narancs szoba igen 5 hashajtó Tipikus roham Az átszakadt gát!

A nap összefoglalása: Ez egy szörnyűséges nap volt. Soha ilyet többet! SOHA!!!

Dátum: november 19.

Nap: vasárnap

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
11.05 1 narancs konyha Nem vagyok éhes és későn is keltem fel. A tegnapi nap tragédia volt, remélem soha többé nem lesz ilyen.
12.45 Leves, krumpli, fasírt, süti konyha Nem kívánom az édességet, mégis eszem. Miért??
13.15 Süti, bon-bon Konyha, szoba igen Pedig nem is kívántam, mégis megettem, ez a kényszer…Már rettegtem attól, hogy fel kell vennem a farmeromat és szűk lesz!
19.10 Uborkás-sajtos szendvics, 1 süti koliszoba Mivel az uzsonna elmaradt, már éhes voltam, de mire elkezdtem enni elmúlt az éhségem. Rossz volt a többiek előtt enni. A farmerom mégsem volt annyira szűk, mint amilyenre számítottam.

A nap összefoglalása: A tegnapi naphoz képest ez sikeres volt. Bár a kényszerem még nem múlt el teljesen, de a tegnap miatt szörnyű lelkiismeret-furdalásom van. Most az a célom, hogy ez a kényszer ne folytatódjon. De nehéz ez!

Dátum: november 20.

Nap: hétfő

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.19 1 alma troli Egyáltalán nem voltam éhes, de megettem. Nem is volt finom.
11.05 2 db hamlet utca Már éhes voltam és a hamlet el is nyomta az éhségemet, bár túl jól nem laktam vele. Úgy érzem, a kényszerem már elmúlt.
12.55 2 vajaskifli, tej koliszoba Lehet, hogy az egyik is elég lett volna, de szerintem ennyit kell ennem ebédre.
16.25 3 db korpovit metrón Nem voltam éhes egyáltalán, alig bírtam benyomkodni a kekszeket.
18.00 1 kifli, 1 kefír, 1 narancs koliszoba Kívántam, de nem voltam éhes és nem is esett nagyon jól, csak a narancs.
19.30 Fél zsömle, 1,5 dl kóla barátnőmnél igen Egyszerűen nem lehetett visszautasítani. Végülis a 6 étkezés még belefér, de akkor sem tudott úgy sikerülni ez a nap, ahogyan szerettem volna. Szemétség…

A nap összefoglalása: Ma már nem volt rajtam a kényszer egyáltalán, de azért még óvatos vagyok. Mindenesetre már lényegesen eredményesebb voltam, mint az előző rohamnál. Egyrészt azért, mert csak 2 napig tartott, másrészt pedig mert az intenzitás is kisebb volt. WELL DONE!

Dátum: november 21.

Nap: kedd

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
8.35 1 alma egyetem Még nem voltam éhes és nem is volt finom. Kár, hogy tegnap este még ennem kellett. Ez még ma is bánt! Miért nem tudok nemet mondani a kínálgatásra? Évi pedig miért olyan erőszakos:
11.30 2 hamlet egyetem 10-kor már éhes voltam, de egyszerűen nem volt időm enni. Ezért tolódott el.
13.00 2 fasírt, kenyér, tej, uborka, 100 gramm csoki szoba igen A csokit nem kellett volna megennem. Megitták a hűtőből a tejemet, ezért mérges vagyok! És álmos is.
16.00 joghurt szoba Nem voltam éhes és bűntudatom is van a csoki miatt. De azért ez a joghurt nagyon finom volt. Csak kevés. Ettem volna még belőle.
19.30 Zsömle, tej, vaj, sajt szoba Miért érzem úgy, hogy hízok? Valami most sem tökéletes. Fáradt voltam, azért ettem ebéd után csokit. Már megint egy egész táblát…

A nap összefoglalása: Estefelé a gyakorlaton elkapott a vágy csokira, de meggyőztem magam, hogy nem kéne ennem. Valami mégsem jó. Állandóan az evés és ételek körül forognak a gondolataim. Az ebéd utáni táblacsoki miatt pedig irtó lelkiismeret-furdalásom van. És a nadrágom is szűk rám. Sőt, szűkebb, mint volt. Azért ma mégis ügyes voltam, hogy az esti rohamot kivédtem.

Dátum: november 22.

Nap: szerda

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
8.30 1 alma egyetem Nem voltam éhes. Szűk a nadrágom Utálom!
9.50 2 hamelt metrón Finom volt és már éhes voltam, de nem értem, hogy miért ilyen szűk a farmerom. Nagyon zavar!
12.30 1 pogácsa utca Még nincs ebédidő, de nagyon megéheztem.
13.45 1 sajtburger, 1 nagy vaníliashake, kávé Meki Nem is voltam igazán éhes, de azért ettem. Valami nem jó. Utálom az egyetemet, nincsenek sikereim, az egyetlen jó dolog az életemben, ha ehetek valami finomat. Boldogtalan vagyok. Csak sajnos, nincs pénzem arra, hogy mindig finomat egyek. Pedig akkor lehet, hogy kevesebbet ennék.
20.30 Tea, korpovit, csoki szoba igen A csoki kényszeres volt. És SOK! Nagyon szomorú vagyok az a fiú miatt, akivel a szerdai előadáson szoktam találkozni. Lehet, hogy többet nem is megyek erre az előadásra, mert nem bírom nézni, hogy rám se hederít. Akarom őt…
21.00 2 túró rudi szoba igen Akartam. Mármint, amit megettem. Tönkretettél… L

A nap összefoglalása: Rosszkedvű, kényszeres, fáradt, kövér nap volt. Az a fiú… Az teszi ezt velem. Nagyon frusztrált vagyok miatta. Miért nem kellek én senkinek????

Dátum: november 23.

Nap: csütörtök

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.45 1 narancs szoba Utálom magam. A tegnapi magam.
10.15 Májkrémes zsömle, csoki, süti szoba igen Uzsonna is lehetne, de a csoki és a süti nem kellett volna.
13.15 2 töltött paprika, 2 süti, 2 csoki szoba igen Nem is vagyok éhes, csak falok. Ha tudtad volna…
14.40 Sok süti szoba igen 6 hashajtó Miért????? Unom!!!
18.05 Májkrémes zsömle, joghurt szoba Finom volt, de a mai napon nagyon nem vagyok megelégedve magammal.

A nap összefoglalása: Kövér, hájas, kényszeres disznó vagyok!!! Nem csoda, hogy nem kellek senkinek! Összes férfi: nyaljátok ki!!!

Dátum: november 24.

Nap: péntek

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
11.05 Vajas kifli metrón Nem is voltam éhes, de a reggeli is kimaradt és ez a tízórai és amúgy is szomorú vagyok, mert nem jól sikerült a zh-m.
12.00 Sajtos tallér, süti, szörp koliszoba igen Szomorú vagyok!!! Már egy hete egyfolytában kajával jutalmazom magam. Elegem van ebből az egészből.
13.05 1 nagy tányér Tortelloni, alma szoba Nem volt finom.
16.10 Mákos guba, kakaó szoba Finom nem volt, mert keserűvolt a mák, de már tök éhes voltam.
18.50 2 fasírt, zsömle, uborka, tea, csoki szoba A csokit nem kellett volna. Tele vagyok…
19.45 Sajtos tallér 10 dkg szoba igen Kövér disznó vagyok.
21.15 Sajtos tallér, szörp, kakaópor szoba igen 2 hashajtó NO COMMENT!!!

A nap összefoglalása: Utálom magam és utálom ezt az egész életet!!! Ki akarok szállni!!!

Dátum: november 25.

Nap: szombat

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.17 1 alma ágyon Még nem voltam éhes. Rengeteget híztam. Ma jó lenne már visszatérni.
11.10 4 korpovit, 1 tojás, sajt, tej, süti szoba Kicsit sok tízórainak. Úgy érzem, hogy nem bírok megállni.
13.10 Saláta, tea, zsömle, süti szoba Nagyon nem volt finom. A fejem is megfájdult utána.
16.00 Joghurt, alma, rizs, 2 süti szoba Sok és kényszeres evés.
18.00 Mákos guba, sajtos, tallér szoba Nem is voltam éhes, de kívántam az édeset. Utána meg a sósat.

A nap összefoglalása: Túl sok volt az édesség, bár csak ötször ettem és közelítőleg a kijelölt időpontokban. De ez még mindig kényszeres nap volt. Nem bírok koncentrálni a tanulnivalóra és többször is fájt a fejem a nap folyamán. Mennyivel szebb és könnyebb minden, ha rendesen eszem! Néha azért is eszem, mert addig sem kell tanulni – bár utána még szarabb, mert elálmosodom attól, hogy tele van a hasam és még lelkiismeret-furdalásom is van. Szerintem ezt hívják teljesítményszorongásnak.

Dátum: november 26.

Nap: vasárnap

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.09 1 alma ágyon Ma már jobban érzem magam. Sokkal erősebbnek az újrakezdéshez.
11.10 1 sajtos rúd troli Finom volt. Úgy érzem, ez a mai nap már oké lesz. Bár, zavar, hogy kövér vagyok.
13.00 Töltött paprika, zsömle, süti, limonádé szoba Kellemesen telítve érzem magam. Finom kaja volt.
16.06 1 sajt, 1 gyümölcsjoghurt, rizs szoba Finom volt és nem éreztem kényszert az ebéd és az uzsonna között, bár fél 4-kor már éhes voltam.
18.10 Zsömle, sajt, uborka, tea szoba Finom volt, a kényszer elmúlt.

A nap összefoglalása: Ma már minden oké volt. Fél 9kor már nagyon éhes voltam. Egyébként a nap jól telt. De jó lenne megint kiegyensúlyozott, boldog és csinos lenni!

Dátum: november 27.

Nap: hétfő

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
9.15 1 alma utca A tegnapi nap jó volt. Ezután azért lényegesen kellemesebb felkelni.
11.22 1 pogácsa utca Fél 11kor kezdtem nagyon éhes lenni., de 11re már elmúlt. A pogácsa elég jó volt.
13.00 Zsömle, joghurt, süti szoba Valami nem jó. Nem is voltam éhes.
16.30 2 hamlet utca Még egyáltalán nem voltam éhes. Ki is akartam hagyni, de aztán erőt vettem magamon, nehogy vacsorára legyek farkaséhes.
18.10 Sajtos pizza, 2 pohár tea, mandarin szoba Még nem voltam éhes, de ez egy finom kaja volt. Még vetem egy sütit is, de azt már nem ettem meg.

A nap összefoglalása: Rájöttem, hogy az lehet a baj, hogy már a könyökömön jön ki a hamlet, a korpovit, a joghurt, meg a zsömle. De mindezek helyett alternatívát nem tudok, és ezek még elég olcsóak is (persze ha a roham alatt megevett ételeket is beleszámítjuk, akkor nem is annyira….). De ma is ettem étvágytalanul. Azért ez a nap mégis sikeres volt – evésileg.

Dátum: november 28.

Nap: kedd

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
8.25 1 alma egyetem Finom volt és egy kicsit már éhes is voltam.
14.45 Gombás pizza, tej, süti szoba Sokat vacilláltam, hogy a sütit megegyem-e, aztán megettem. Jó volt. Az uzsonna kimaradt, mert lótottam-futottam. Így csak most jutottam kajához. Már kezdetm rosszul lenni. Soha többet nem tartanék gyümölcsnapot. Már nem is értem, hogy bírtam ki régen, amikor még anorex voltam…
17.00 1 narancs szoba Már napok óta kívántam a narancsot. De most még nem voltam igazán éhes.
18.50 Sajtos, zsömle, uborka, tea, narancs szoba Finom kaja volt, de kicsit fájt a fejem.

A nap összefoglalása: Bár ott a tízórai körül volt egy hosszabb kényszerszünet, de ami az evési hangulatomat illeti, jó nap volt ez a mai. Csak ne kéne ennyit tanulni.

Dátum: november 29.

Nap: szerda

Idő Az elfogyasztott étel és ital   Hely Túlevés Kompenzáció A túlevés/hányás kísérő jelenségei Érzések és gondolatok
8.07 1 alma egyetem Már éhes voltam. De evés után mindig rossz lesz a szám íze.
10.00 2 hamlet metrón Amikor eszem, mindenki mindig engem bámul. Ez idegesítő.
12.38 Zsömle, vaj, sajt, uborka, tej, narancs szoba Mást akartam enni. Nagyon éhes voltam.
15.30 1 süti utca Nem tudom miért. Megkívántam. És feszült is voltam. Utána elkezdett fájni a hasam szinte rögtön. Szerintem inkább a bűntudattól.
17.00 2 alma szoba Ezt nem tudom, hogy milyen elnevezésű étkezés, de éhes vagyok és a gyomrom is fáj.
19.00 Sajtos zsömle, uborka, narancs vonaton Finom volt és már éhes is voltam. Miért van még mindig bűntudatom a süti miatt???

A nap összefoglalása: Nem értem miért ettem meg azt a sütit! De egy biztos: utána nagyon depressziós lettem. Normálisan akarok enni és ÉLNI! Azért nem járok szórakozni sem, mert rosszul érzem magam a ruháimban. Ennek véget kell vetni. Szilvi nagyon kedves volt ma. Azt hiszem ő igazi barát. Szeretem.

A 27 éves nő naplója elég tipikusnak mondható akkor, ha valaki már belecsúszott az anorexiás körbe: kevés étel, sok és rendszeres mozgás, az evés-fogyás körül forgó gondolatok sokasága. Az első hónapok azzal telnek, hogy élvezi a testsúlyának a kontrollálását, az új, korábban soha nem tapasztalt vékonyságot, hogy bármit felvehet, nem kell szorongania a kinézete miatt. Az anorexiások könnyen és hamar eljutnak a beszűkülés állapotába – ennek nem csak pszichológiai, hanem biológiai oka is van: egy bizonyos súlyhatár alatt automatikusan bekövetkezik, s teljesen átírja annak módját, ahogyan a körülöttük lévő világot észlelik. Emiatt tűnnek sokszor érdektelennek a szociális kapcsolatok és a hozzátartozók segítőszándékú megnyilvánulásai iránt. A testsúllyal, testalakkal, fogyással, sporttal való foglalkozás uralja a gondolkodásukat

Evésnapló minta 2.

Önmegfigyelő lap

Dátum: 2014. 11.11.

Idő Az elfogyasztott étel és ital (mit, mennyit)   Hely T[1] K[2] Érzések és gondolatok
14.10 1 alma, 1 narancs, szűztea kapszula szoba nem vagyok éhes, csak azért eszem, h legyen a gyomromban valami
Közben azon gondolkodtam, hogy mennyire jó azoknak, akik tudják irányítani a gondolataikat. Lehet ilyen technikákat tanulni. Ha ez nekem is sikerülne, akkor már az evéskontroll csak úgy mellékesen is működne.
18.00 2 szelet wasa kenyér+fél liter víz szoba Nagyon lassan ettem, összetörtem pici darabokra, s minden falat után ittam vizet is. Így eltartott 40 percig. De utána nagyon telítettnek éreztem magamat, ez nem volt jó, így megcsináltam 400 felülést is. A súlyom nem változott, 38,2 kg voltam este és reggel is. Le van lassulva az anyagcserém, ha megennék egy túróstáskát talán egy kilót is híznék tőle. Nem tudom miért mindig este éhezek meg. Elkezdtem ruhákat próbálgatni, hogy eltereljem a gondolataimat az evésről.

Önmegfigyelő lap

Dátum: 2014.11.12.

Idő Az elfogyasztott étel és ital (mit, mennyit)   Hely T K Érzések és gondolatok
8.15 1 pohár langyos víz+egy erős fekete kávé Segít, h tudjak wc-re menni. Másképp nem megy. Ez nagyon frusztrál, így könnyebben hízok.
9.30 1 bögre zöld tea Belekezdek az anyagcsere-élénkítésbe.
11.00 1 bögre zöld tea és rágó Naponta 2-3 csomag cukormentes rágót szoktam elrágni, de csak amíg tart az íze. Nekem nem csinál éhséget, inkább elveszi és fontos, hogy rágjak valamit.
16.20 4 db puffasztott rizsszelet, 1 közepes alma Nagyon telítve érzem magam. Hányingerem van. Fáj a hasam is.
18.10 1 kicsi túrórudi x Nagyon lassan ettem meg, hogy sokáig eltartson és lehetőleg az elkövetkező egy hónapban ne kívánjam meg.
Este 3km futás és 20 perc trambulinon ugrálás.
Közben zenét hallgattam, felszabadultnak éreztem magam.

Önmegfigyelő lap

Dátum: 2014.11.13.

Idő Az elfogyasztott étel és ital (mit, mennyit)   Hely T K Érzések és gondolatok
13.00 Eddig csak vizet ittam. Zöldsaláta, kevés répa, 2 karfiolrózsa panír nélkül. Ebéd a családdal. Megint kitört a balhé a súlyom miatt. Vagyis, hogy leszedtem a panírt a rántott karfiolról. És mert nem ettem húst. Nem értik meg, hogy vegán vagyok….
Úgy érzem, h a gyomrom nem tudja megemészteni az ételeket, hiába rágom meg sokszor a falatokat, mintha nagy darabokban lenne a hasamban. Ma már nem fogok bírni enni semmit.
Megmértem a testrészeim kerületét, e szerint fogytam, de a mérleg még mindig 38 kg-ot mutat. Hogy lehet ez?
Azért akarok lefogyni, hogy utána ha hízok, még akkor is sovány legyek.
Ha lemegyek 35 kg-ra, akkor megeszek pár dolgot, amit már régóta szeretnék. Pogácsát, pudingot, pizzát. Akkor nem fog zavarni, ha hízom, mert úgysem megyek 38 kg fölé.
17.00 1 narancs, szűztea kapszula Hátha a rost segít az emésztésben.

Önmegfigyelő lap

Dátum: 2014.11.14.

Idő Az elfogyasztott étel és ital (mit, mennyit)   Hely T K Érzések és gondolatok
7.15 1 kávé konyha Nagyon rosszul aludtam, fáj a fejem és a gyomrom.
Már megint nagyon hullik a hajam.
15.50 2 túrórudi Ma csak ezt kívántam. E mellé viszont már semmi nem fér bele, különben nem fogok fogyni.
Este 50 perc váltott intenzitású futás.

Önmegfigyelő lap

Dátum: 2011.11.15.

Idő Az elfogyasztott étel és ital (mit, mennyit)   Hely T K Érzések és gondolatok
5.50 1 nagy bögre kávé üresen, hígan, 1 bögre langyos víz szoba Alig aludtam éjjel, éhesen ébredtem. Elmentem futni, hogy hasznosan teljen a reggel, másrészt, utána mindig elmúlik az ehetnékem. Így jól indul majd a napom.
15.00 gyümölcszselé egy egész citrommal konyha Édességet kívántam. Ebben alig van kalória, eltelít és olyan, mintha desszertet ennék.
19.30 1 alma, fél bögre tea szoba Ráálltam a mérlegre, 37,8 kg vagyok J Szinte teljesen tudom uralni az éhséget, megtanultam „magam”. Ha érzem, hogy jön az ehetnék, akkor bevetem a figyelemelterelő stratégiákat és működik!

Az elmúlt napok összegzése: Ha megtanulom kontrollálni az étkezésemet azáltal, hogy felismerem és tudatosítom a testem jelzéseit (mikor jön az ehetnék), akkor képes leszek bármilyen irányban változtatni a testsúlyomon. Most van egy célsúlyom, amit tartani szeretnék, amíg teljesen kialakul bennem az önkontroll. Addig nem akarok 40 kiló fölé menni. Olyan ez, mint egy kísérletezés önmagammal. Azt akarom, hogy a régi, zabálós, túlsúlyos énem teljesen elmúljon (drasztikusabban fogalmazva meghaljon), olyan távol akarok kerülni tőle, amennyire csak lehetséges, hogy soha ne jöjjön vissza, soha ne kerüljek újra abba a helyzetbe, hogy 42-es ruhákat kell hordanom és sosem érezzem jól magam semmiben. Most úgy érzem, hogy végre szabad vagyok!

[1] Ha túlevésnek észlelte, akkor tegyen ide egy X-et. Szubjektív!

[2] Kompenzáció. Ha kompenzálta valahogyan az elfogyasztott ételt (pl. intenzív testedzéssel, hashajtással, vízhajtással, önhánytatással, bármilyen zsírégető-vagy anyagcsere-gyorsító szer alkalmazásával) X-el jelölje.

Ez a weboldal sütiket használ. A hatályos jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A hatályos jogszabályok értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás